Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Russisch: Пётр Ильич Чайковский) (Votkinsk, 7 mei 1840 – Sint-Petersburg, 6 november 1893), was een Russisch componist. De opening van zijn Capriccio Italien wordt gespeeld door de zes prinsen van de Magische Klok.

Zijn Leven

Tsjaikovski was eerst ambtenaar, en ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan datzelfde conservatorium. Tegen de zomer van 1867 had hij al zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren.

Naast zes symfonieën schreef hij onder meer symfonische gedichten, opera's, pianowerken en werken voor viool. Vooral zijn eerste pianoconcert, zijn vioolconcert, zijn laatste drie symfonieën en de Ouverture 1812 worden vaak uitgevoerd. Ook zijn balletmuziek (het Zwanenmeer, Doornroosje en de Notenkrakersuite) is zeer bekend. Tsjaikovski slaagde erin om invloeden uit de West-Europese klassieke muziek succesvol te verbinden met de Russische muziek. Zijn 'westerse' muziek werd echter niet geapprecieerd door zijn land-vak-tijdgenoten: de belangrijke Russische componisten van die tijd.

Hij overleed op 53-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan cholera.

Capriccio Italien, Op. 45

Uitvoering van Capriccio Italien door het Russisch Filharmonisch Orkest

Van januari tot mei 1880 schreef Tsjaikovski de fantasia Capriccio Italien, Op. 45. De inspiratie voor het stuk van ongeveer een kwartier lengte kreeg hij tijdens een reis naar Rome, en doet denken aan Italiaanse volksmuziek.

De introductie van twintig seconden klaroengeschal werd door Peter Reijnders gebruikt bij het sprookje van de Magische Klok. De zes versteende prinsen blazen deze noten elk kwartier door hun trompetten. Tsjaikovski had dit fragment gehoord vanuit zijn hotelkamer in Rome terwijl het gespeeld werd door een regiment van de Italiaanse cavalerie.

Het fragment werd door de Efteling ook gebruikt bij het openingsscherm van dvd's die ze in de eerste helft van de jaren 00 uitbracht.

Verwijzingen