In de geluidsstudio van de Efteling kon geluid worden opgenomen, bewerkt en gereproduceerd voor direct gebruik in het park. De oorspronkelijke studio bevond zich naast de voormalige bankwerkers-werkplaats (huidige Efteling Museum). Tot en met halverwege de jaren 2000 heeft de Efteling nog een eigen geluidstudio gehad in het Gildehuis. Muziek werd echter meestal opgenomen in professionele muziekstudio’s buiten het park.
De eerste studio
De eerste geluidsstudio werd opgezet door geluidstechnicus Frans Marinus met een 4 kanaals mixtafeltje, in de vroegere werkplaats van de bankwerkers en elektro (nu het Efteling Museum) in een ruimte die niet groter was dan enkele vierkante meters. Na het vertrek van Marinus hebben elektrotechnici Dré Broeders en Bert Zwaans het beheer overgenomen en voorzagen de ruimte van een eigen gebouwde mixtafel en lieten de wanden bekleden met zachtboard voor geluidsdemping. Als men goede opnames wilde maken moest dat 's avonds of in het weekend worden gedaan zodat het stil was in de aangrenzende werkplaatsen.
Achter het Carrouselcomplex
Later werd de studio verplaatst naar achter het Carrouselcomplex (waar nu het Personeelsrestaurant is) in zes geschakelde containers waarin zich ook een kantoor, tekenkamer magazijnen en een elektronica-werkplaats bevonden. De professionele muziekopnames werden in studio’s buiten het park opgenomen, maar alle geluidseffecten en stemmen werden hier geproduceerd onder supervisie van onder andere Koos de Graaf, en met aanwijzingen van ‘regisseur’ Peter van Ostade. Soms werd er ook wel muziek opgenomen, zoals voor het Volk van Laaf, of de geluidsband van poppenkastvoorstellingen. Ook werden hier dagelijks kopieën gemaakt van de vele ‘eindeloze geluidsbandjes’ die continu afspeelden en dus ook regelmatig versleten en vervangen moesten worden. Later stak ook Stan Dingemans veel werk in het maken van opnames en audio.
Gildehuis
Vanwege de komst van het nieuwe personeelsrestaurant in 1997 moesten de noodgebouwen van elektrotechniek verplaatst worden. Toen in 1998 alle werkplaatsen bijeengebracht werden in het nieuwe Gildehuis, verhuisde de geluidsstudio mee. In het nieuwe gebouw kwam naast de studio ook nog een spreekcel. In die jaren neemt de digitalisering van audio een grote spurt en wordt veel geluidswerk al uitbesteed buiten het park. Al na enkele jaren is het voor de Efteling niet meer rendabel om zelf een professionele opnamestudio te beheren en up to date te houden.
Radiostudio
Niet veel later, in 2008, besloot de Efteling om een eigen radiostation te beginnen: Efteling Radio. Deze krijgt een heel nieuwe opnamestudio boven de entree in het Huis van de Vijf Zintuigen.
- Correspondentie Dré Broeders, 2022
- Kleine Boodschap (podcast) nr 290: In gesprek met Koos de Graaf (29 aug 2022)